Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Mullsjö IF
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Mullsjö IF.
Mullsjö IF
Följ oss för uppdateringar
Ungdomsverksamheten i Mullsjö IF utgör den största delen av föreningens verksamhet sett till antalet aktiva i våra elva ungdomslag. För att ungdomsverksamheten ska fungera på ett bra sätt behövs det personer som bidrar i rollen som ledare. Dessa ledare vill vi lyfta lite extra och få veta lite mer om deras syn ledarskap och vad Mullsjö IF innebär för dem.
Nästa person att intervjuas är Gitte Cedervall som är en del av ledarstaben i F2013/2014.
Vi inleder med Nicki Windhs fråga som hon ville ställa till dig. Vilka specifika skillnader ser du mellan att leda ungdomslag och seniorlag?
- Som ledare för seniorlag ska du planera och genomföra bra träningar utifrån den spelidé du har. Du ska ha ett fungerande spelsystem utifrån de spelartyper du har och spelarna ska veta vilka deras roller på planen är. Du ska ha förberedda och genomtänkta matchplaner med en bra taktik för att kunna vinna matchen. Du ska kunna analysera spelat och kunna fatta rätt beslut under matcherna för att vinna matcherna . Du ska samtidigt utveckla både laget och den enskilde spelaren.
Vem är du - Berätta om dig själv.
- Jag är 55 år gammal, sambo och bor på en gård strax norr om Mullsjö. Har tre vuxna barn som alla har spelat fotboll i MIF, två av dem gör det fortfarande. Började spela fotboll i MIF nån gång i 8-9 års åldern och övergav då hästar som varit mitt stora intresse fram till dess. Testade olika idrotter under uppväxten men fotbollen var det jag fastnade för och spelade i olika föreningar i Jönköping tills jag var 30 år, väntade mitt andra barn och flyttade tillbaka till Mullsjö. Jag har varit ledare för P1998, F2003/2004, damseniorer och nu F2013/2014. Har även varit ledare för Habos damseniorer en säsong.
Upptäckte för några år sedan att det finns en variant av fotboll som kallas gåfotboll som jag började med. Har bla spelat EM i Marseille Frankrike.
Ditt bästa fotbollsminne?
- Har upplevt så mycket roligt genom fotbollen så svårt att välja men som ledare måste det ändå vara Gothia cup med F2003/2004.
Vad betyder Mullsjö IF som förening för dig?
- En jämlik förening där alla är välkomna.
Varför har du valt att engagera dig som ledare?
- Från början var det för att jag ville att mina barn skulle få uppleva samma glädje genom fotbollen som jag själv gjort och för att ge dem den möjligheten behövdes fler ledare. Nu gör jag väl det egentligen bara för att det är roligt med fotboll eftersom jag inte har egna barn i laget.
Vilka tränare och ledare har inspirerat dig att kliva in i ledarspåret?
- Vet inte om någon direkt inspirerat mig. Halkade in på ledarbanan då det behövdes fler ledare i äldsta sonens lag och några år senare frågade Rikard Söderberg om jag inte ville ta över F2003/2004.
Vad är din styrka som ledare? Vad bidrar du med till gruppen?
- Jag kommer med förslag på övningar som passar till temat, planerar och genomför övningarna och försöker vara tydlig i instruktionerna till spelarna, jobbar utifrån Vad? Varför? Hur?
Du har en bred utbildning inom fotboll med bland annat UEFA-B och SvFF A-Ungdom. Vilka är de största lärdomarna du har tagit med dig från dina utbildningar i hur fotbollsträning ska planeras för barn och ungdomar?
- UEFA- B var oerhört lärorik och man fick verkligen tänka till när man skulle planera och genomföra övningar så att det man ville träna verkligen tränades och att övningarna anpassades efter spelarnas roller på planen. Den största lärdomen är nog att ha välplanerade träningar med genomtänkta övningar och ett specifikt syfte som ska genomsyra hela träningen: att alltid tänka Vad? Varför? Hur? Spelarna ska veta vad som tränas, varför det tränas och hur det ska tränas. Fokus på en sak i taget på träningarna. Vara aktiv och ställa frågor till spelarna för att säkerställa att de förstår vad syftet med övningarna är.
De 3 viktigaste egenskaperna hos en ungdomsledare?
- Tålamod, tydlighet och att vara positiv.
Vilka utmaningar tror du att ungdomsfotbollen behöver hantera på kort och lång sikt?
- Jag tror det kommer att bli svårare att få tag på ledare till våra lag, detta märker vi ju redan av i föreningen och det kommer inte att bli lättare att få folk att engagera sig. Att få barn och ungdomar att börja med lagidrott tror jag också kommer att bli en utmaning då vi går mot ett samhälle där allt ska ske när individen har lust för det och den lusten kanske inte infinner sig när det är tid för träning eller match.
Fem snabba:
Styrkeövning eller snabbhetsträning?
- Snabbhet
Bra teknik eller bra spelförståelse?
- Spelförståelse
Bästa spelaren du spelat med?
- Har spelat med många bra spelare så väljer ingen.
Favoritövning?
- 3-zoners (även kallad engelska kvadraten)
Favoritarena/idrottsplats (förutom Gruveredsvallen)?
- Lunnevi IP
Till sist, vilken ungdomsledare vill du ska intervjuas nästa gång och vilken fråga vill du skicka med till hen?
- Claire Eriksson, vad tycker du är det viktigaste i ledarskapet som tränare för barn och ungdomar?